13 maj 2019 - Hjärt- & kärlhälsa del 3

Med fokus på Diabetes & Viktminskning

Fokus

Fokus under detta femte kurstillfälle låg på på diabetes och viktminskning. Vi gick på djupet vad gäller diabetes i syfte att förstå de processer som uppstår i kroppen i samband med att diabetes utvecklades. VI lärde oss också att dessa processer har en nära koppling (om än inte definitiv) till hur fett bildas i kroppen och hur viktökning sker. Vi lärde oss en hel del om det hybridiserade vetet och dess hälsoeffekter och gjorde samma resa vad gäller raffinierade produkter (socker) samt mejeriprodukters koppling till diabetes.

Matdemonstrationen

Vi lärde oss hur man tillagar ett pajskal på enbart växtbaserade produkter som dessutom är helt fria från gluten. Dessutom fick vi lära oss hur aprikosbollar kan tillagas.

Föreläsning - "Diabetes & Viktminskning"

Bengt Dahlöf föreläste om hur diabetes uppstår i våra kroppar samt hur det kan förebyggas och läkas. Eftersom diabetes har en nära koppling till hur fett lagras i kroppen gick Bengt även igenom processerna för detta.

Måltid och diskussion

För övriga recept, se den bifogade presentationen (nedan)