14 oktober 2019 - Tarmflora & mikrobiom

Du är bara 10% mänsklig. För var och en av de celler som utgör fartyget som du kallar din kropp finns det nio andra som kör snålskjuts. Du är inte bara kött och blod, muskel och ben, hjärna och hud, men också bakterier och svampar. Under din livstid kommer du att bära motsvarande vikt av fem afrikanska elefanter i mikrober.
Du är alltså inte en individ utan en koloni.

Matdemonstrationen

Vi lärde oss hur man tillagar en måltid som stärker vår tarmflora och vårt mikrobiom. Rätten var en variant på "spaghetti & köttfärssås", fast med växtbaserade alternativ. Huvudingrediensen i såsen var beluga-linser. Till "spaghettin" använde vi zucchini som vi körde i en s.k. "spiralizer"i. Det var dessa båda rätter som vi demonstrerade. Fulla receptet för den senare måltiden hittar du i bifogad fil nedan. Under demonstrationen så berättade vi också om vilka hälsoeffekter som uppnås med de råvaror vi använde. Även dessa hittar du i en bifogad fil nedan .

Föreläsning - "10% människa"

Denna gång hade vi bjudit in vår hälsosekreterare Chrisitan Karlsson till att föreläsa om ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat, nämligen tarmflorans & mikrobiomets betydelse för vår hälsa och välmående. Det blev en faktafylld berättelse om vad de senaste forskningsrönen på området har att förtälja. Föreläsningsmaterialet hittar du bifogat nedan.

Måltid och diskussion

Efter föreläsningen vidtog som vanligt en trevlig måltid med diskussioner om ämnet för dagen.