Adventkyrkan

Göteborgs Adventkyrka

Menu

Hirslåda med bönröra och sötpotatisbiffar

HIRSLÅDA 1
HIRSLÅDA 2
Bönröra och Romanesco
DINKELBRÖD
PATÉ MED CANIHUA
SÖTPOTATISBIFFAR
Bananglass
Kalastallrik ABC
Kalastallrik
Hjältarna

(A).   HIRSLÅDA

 

INGREDIENSER

  • 2 MORÖTTER
  • 1 PURJOLÖK
  • 500 GR. FRYST SPARRIS
  • 5 DL. HIRS
  • 10-12 DL. HAVREGRÄDDE ELLER VATTEN
  • 50 GR. FRYST DILL
  • SALT,PEPPAR,ÖRTSALT,BULJONGPULVER

 

INSTRUKTION

  1. Grovriv morötterna och hacka purjolöken som du steker lätt i stor stekpanna eller wok.
  2. Smaka av med salt och peppar.
     
  3. Häll i de sköljda hirsgrynen i pannan. Lägg i sparrisen och blanda ner kryddorna.
  4. Häll allt i en smord eldfast form och häll på vätskan.
  5. Lägg slutligen i dillen. Tryck ner den så vätskan kommer ovanpå.
  6. Grädda i 200 gr. c:a 45 minuter.

 

Servera med en god sallad till !

 

 

(B) BÖNRÖRA


INGREDIENSER (6 PORTIONER)

  • 1 BURK SOJABÖNOR ELLER ZETA CANNELLINIBÖNOR
  • 3 DL. GRÖNA ÄRTOR , TINADE
  • 1 VITLÖKSKLYFTA , GROVT HACKAD
  • 1 CITRON , PRESSAD
  • 1 DL. OLIVOLJA
  • 1 MSK. FÄRSK MYNTA , FINHACKAD
  • SALT
  • NYMALEN SVARTPEPPAR
     

INSTRUKTION

  1. Mixa avrunna och sköljda bönor med ärtor , vitlök , pressad citron och olivolja till en slät kräm med stavmixer.
  2. Smaka av med mynta,salt och peppar.
  3. Ringla över olivolja vid serveringen.

 

(C) ROMANESCO – SÅS MED GRILLAD PAPRIKA OCH MANDEL

(4-6 PORTIONER)

INGREDIENSER

  • 100 GR. SKALADE SÖTMANDLAR ELLER MANDELSPÅN
  • HACKAD MANDEL
  • 1 BURK GRILLAD PAPRIKA 290 GR.
  • 1 VITLÖKSKLYFTA , RIVEN
  • 1/3 RÖD CHILI , SKIVAD
  • 1 MATSKED CITRON , PRESSAD
  • 1 TESKED RIVET CITRONSKAL , BARA DET YTTERSTA GULA
  • 2 MSK OLIVOLJA
  • 1/2 - 1 DL. VATTEN
  • SALT
  • NYMALEN SVARTPEPPAR

 

INSTRUKTION

  1. Lägg alla ingredienser i en skål .
  2. Mixa med stavmixer till en röra .
  3. Späd med vatten om du vill ha en tunnare konsistens .
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar .

 

 

(D) DINKELBRÖD

 

INGREDIENSER

  • 1/2  PKT JÄST
  • 6 DL. LJUMMET VATTEN
  • 1 /2 DL. OLIVOLJA
  • 2 NYPOR HAVSSALT
  • 1 STOR RIVEN MOROT
  • 2 MSK FLYTANDE HONUNG
  • 15 DL. SOLROSFRÖN
  • 15 DL. DINKELSIKTAT MJÖL
  • 1 DL. BLANDADE FRÖN,T.EX. SVART OCH VITA SESAMFRÖN,PUMPAFRÖN. ELLER SOLROSFRÖN

 

INSTRUKTION

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv moroten.
  3. Ljumma vattnet till fingervarmt(37gr) och rör ut jästen i vattnet.
  4. Tillsätt olivoljan,saltet,moroten,honungen och solrosfröna.
     
  5. Arbeta i mjölet efterhand.När man bakar med dinkel så låter man degen
  6. vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska.
  7. Låt degen jäsa i 45 minuter.
     
  8. Kläd en form med bakplåtspapper . Fös ner degen i formen och strö på frön.
  9. Låt brödet jäsa i ytterligare cirka 20 minuter.
     
  10. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och
  11. Knacka på undersidan av brödet , låter det ihåligt så är det klart.
  12. Låt det svalna på ett galler.

 

 

(E) PATÉ MED CANIHUA

 

INGREDIENSER

  • 2-3 LÖKAR
  • 1 DL. VALNÖTTER
  • 1 DL. SOLROSFRÖN
  • 1 DL. PUMPAKÄRNOR
  • 1 DL. CASHEWNÖTTER
  • 1 DL. JORDNÖTTER
  • 2 RÅRIVNA POTATISAR
  • 3-4 DL. SOJAYOGHURT
  • 1 DL. BOVETEMJÖL
  • 1/2 DL. KOKOSMJÖL (tänk på att kokosmjöl suger åt sig vätska så ta inte för mycket)
  • 1/2 DL. KIKÄRTSMJÖL (ta mer bovetemjöl eller kokosmjöl om du inte har kikärtsmjöl)
  • 2 DL. KOKT CANIHUAFRÖN (eller kokt ris eller quinoa)
  • SOJASÅS ELLER SOJA COLLORIT FÖR RÄTT FÄRG
  • SALT / BULJONGPULVER
  • VITPEPPAR/KRYDDPEPPAR / KORIANDER / PAPRIKAPULVER / CAYENNEPEPPAR
     

INSTRUKTION

En härlig stek med massor av nyttigheter.Det är inte så noga med exakta mått , huvudsaken är att smeten blir lagom tjock. Den skall vara ungefär som köttbullssmet. Tänk bara på att smeten inte ska rinna utan vara ganska fast.
Ta de nötter och ingredienser som du har hemma.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör alla nötterna i matberedaren till den grovlek som du föredrar.
  3. Kör även lök och potatis i matberedaren och blanda allt i en stor bunke.
     
  4. Blanda i sojafärg och kryddor efter behag.Ta gärna lite extra då smaken kan försvinna
    lite under gräddningen.
  5. Klä en form med bakplåtspapper och grädda i ugn c:a 1 timma.
    (Om det blev för mycket smet så är det bara att steka burgare av det som blev över)
     
  6. Låt steken stå 10-15 minuter innan du stjälper upp den på fat.
  7. Servera till den kokt potatis,brun sås,saltgurka,rårörda lingon och grönsallad.
     

---------------------------------------

 

(F)  SÖTPOTATISBIFFAR


INGREDIENSER

  1. 1,5 DL. CASHEWNÖTTER
  2. 300 GRAM SÖTPOTATIS
  3. 2,25 MATSKEDAR FINRIVEN FÄRSK INGEFÄRA
  4. 1,5 LIMEFRUKT
  5. 3 FÖRPACKNINGAR VITA BÖNOR (á 380 gram)
  6. 0,75 TESKED SALT
  7. 1,5 KRYDDMÅTT SVARTPEPPAR
  8. 0,75 MATSKED BAKPULVER
  9. 0,75 DL. MAJSSTÄRKELSE
  10. 1,5 DL. SESAMFRÖN
     

INSTRUKTION

  1. Lägg cashewnötterna i kallt vatten i c:a 10 minuter.
  2. Skala och riv sötpotatisen grovt.Pressa ur överflödig vätska.
  3. Skala och riv ingefäran.
  4. Riv det yttersta skalet av av limen.
  5. Skölj bönorna och låt dom rinna av.
     
  6. Mosa bönorna grovt med en gaffel.Blanda dom med ingefäran och limeskalen.
  7. Krydda med salt och peppar.
  8. Blanda bakpulver med majsstärkelsen.
  9. Låt nötterna rinna av och mixa dom.
     
  10. Rör ned nötter,sötpotatis och bakpulverblandningen med bönorna.
  11. Blanda snabbt ihöp till en smet. Låt smeten vila i minst 15 minuter.
  12. Häll ut sesamfröna i en djup tallrik.
  13. Forma bönsmeten till 8 burgare (för 4 port) med oljade händer.
  14. Vänd burgarna i sesamfröna.
  15. Grilla burgarna på indirekt värme i c:a 12 minuter , vänd då och då.
     

-------------------------------------------

 

(G) BANANGLASS


INGREDIENSER

  • 3 BANANER
  • C:A 2 DL. FÄRSKPRESSAD SAFT AV CLEMENTIN(saft från 4 clementiner ungefär)
  • 0,5 DL. RIVEN KOKOS
  • 1 TESKED VANILJSOCKER

 

TILL SERVERING

  • MYNTA
  • LINGON
  • KLYFTOR AV CLEMENTIN

 

INSTRUKTION

  1. Skala och dela bananerna i bitar och frys in dem c:a 4 timmar.
  2. Tina bananerna i rumstemperatur c:a 5 minuter.
  3. Pressa clementinerna.
  4. Mixa bananer , clementinsaft , kokos , och vaniljsocker i en matberedare.
     
  5. Till servering: servera glassen i skålar.Garnera med lingon,myntablad och clementinklyftor.
     

------------------------------------------

 

 

HIRSLÅDA 1

HIRSLÅDA 2

Bönröra och Romanesco

DINKELBRÖD

PATÉ MED CANIHUA

SÖTPOTATISBIFFAR

Bananglass

Kalastallrik ABC

Kalastallrik

Hjältarna