Adventkyrkan

Göteborgs Adventkyrka

Menu

Fyllda auberginer/squash

Feb12_1
Feb12_3
Feb12_2
Feb12_5
Feb12_4

Theresas grönsakskrydda

Blir 6 dl

Detta är en krydda som jag inte kan vara utan. Jag använder det i allt. Om ett recept kräver grönsaksbuljong, Vegeta, eller vegetabilisk krydda, använder jag det här. Det är bra för att krydda tofu, bönor, popcorn, pålägg, soppor, och mycket, mycket mer!

 

Ingredienser

5 dl B-jästflingor
1 dl lökpulver
1 ½ msk vitlökspulver
½ dl salt
½ msk sellerisalt
½ msk gurkmeja
½ dl socker eller råsocker
½ dl persilja

 

Instruktioner
Mixa allt, förutom persilja, i mixern till ett fint pulver. Tillsätt persilja och kör ett par sekunder för att blanda. Förvara i en väl försluten burk. Använd som grönsaksbuljong eller krydda.

                                 -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Dubbelbakad potatis


4 st. bakpotatisar

Ingredienser 
4 bakpotatis
100 ml Oatly iMat Fraiche
100 ml Oatly iMAT
100 g soltorkade tomater, grillade, hackade
1 handfull färsk basilika, hackad
135 g marinerad tofu
1 dl svarta oliver, skivade
1 tsk salt

Instruktioner 
Koka potatisen tills de är mjuka i mitten (ca 1 timme vid 200 °C). Skär potatisen i halvor och gröp ur mitten men lämna en liten kant runt skalen, som en båt.

Mosa den gröpta potatisen tillsammans med Oatly iMat Fraiche och Oatly iMAT.

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Fyll potatisskalen med potatismosfyllningen och strö lite paprikapulver på toppen.

Grädda igen på 200 °C tills de har fått lite färg.

Tips
Dubbelbakad potatis är alltid en succé för mina gäster. Den är enkel att göra men väldigt god och ser festlig ut. Tillred gärna rätten dagen innan och grädda nästa dag innan servering.

                                 -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Järnrik sallad


Blir ca. 4-6 portioner

Ingredienser 
1 bukett broccoli (ångkokas)
1 liten purjolök
1 liten påse färsk spenat
½ paket sockerärter
soltorkade tomater
olja
citron
salt

Instruktioner
Blanda oljan, citronen och salten till en dressing efter smak och häll över salladen.

                                 -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Sötpotatis med apelsinsmak

8 portioner

Ingredienser
6 sötpotatisar
saften av 1 – 2 apelsiner
finrivet skal av en apelsin
2 msk olivolja
3 msk lönnsirap
1⁄4 tsk kanel
1⁄4 tsk salt

Instruktioner
Skala och dela sötpotatisen i lagom stora bitar. Lägg sötpotatisen i en ugnsfast form med resten av ingredienserna. Blanda så att alla kryddor är jämnt fördelade. Täck med folie. Baka i ugn i 175°C i cirka 45 minuter, tills sötpotatisarna är mjuka. Ta bort folien och baka 5 minuter tills man får en lätt sirap. Servera varmt.

                                 -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Fyllda auberginer/squash

Ingredienser 4 personer

2 st auberginer /squash
1 st gul lök(ar)
2 st morötter
4 dl matvete
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
salt
1 dl bjäst , (specialodlad jäst)
0,5 dl nötter
2 dl persilja, hackad
peppar
4 dl tomater, krossade

 

Tillagning

1. Koka upp mathavre enligt instruktionerna på paketet. Ställ sedan åt sidan.

2. Sätt ugnen på 180°C. Dela auberginer på längden. Gröp ur fruktköttet med en kniv och lämna ca 1 cm på alla sidor.

3. Fräs lök, morötter och kryddor i någon minut tills löken blir blank och mjuk. Tillsätt det urskrapade aubergineköttet och stek i ytterligare 2 minuter.

4. Tillsätt kokt mathavre, krossade tomater och bjäst och blanda väl. Fyll auberginerna med blandningen, toppa med nötter och baka i ugnen i ca 30 minuter.

5. Servera varm med sallad och garnera med hackad persilja.

 

Feb12_1

Feb12_3

Feb12_2

Feb12_5

Feb12_4