Adventkyrkan

Göteborgs Adventkyrka

Menu

Paté med Canihua, Gratinerat ris, Frukostmuffins

bild1
Bild2
Bild3

Vaxbönergrytta

(4 personer)

INGREDIENSER

  • 1kg vaxbönor
  • 1st gul lök
  • 2st vitlöksklyftor
  • 1st paprika
  • 1pakt á 400gr  krossade tomater
  • 1 tsk rödpaprikapulver
  • Salt/buljong, svartpeppar
  • vatten
  • 1 knippe persilja
  • olja

 

INSTRUKTIONER

  1. Stäck den hackade löken och paprikan i lite olja.
  2. Tillsätt rödpaprikapulver och lägg vaxbönorna. 
  3. Tillsätt vitlök och krossade tomater samt kryddorna
     
  4. Häll i lite vatten.
  5. Låt den puttra i ca 30min 

 

Chokladmousse 5 pers

INGREDIENSER

  • 2,5st banan(er), mogen 
  • 2,5st avokado(s)
  • 7,5msk kakao
     

         Garnering

  • 2,5st banan(er)
  • 125ml valnötter eller andra nötter

 

INSTRUKTIONER

  1. Skala bananen.
  2. Blanda bananen med de övriga ingredienser i en mixer.
  3. Mixa i ca 3 minuter. Ju längre du mixar desto fluffigare blir moussen.

       Garnering

  1. Skiva banan.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Häll upp moussen i portionsskålar och garnera med bananskivor och hackade valnötter.

 

Gratinerat ris

(4 port)

INGREDIENSER

  • 1st gul lök
  • 1 st paprika
  • 2st tomater
  • 1 knippe persilja
  • 2 dl gröt ris
  • Ca 1 msk kokosolja
  • 1l buljong (koka vatten lägg i 4 msk nässlor te, låt den stå några minuter)
  • 1 bukjongträrrning, salt, peppar
  • 1 packet Oumph

 

INSTRUKTION

  1. Stek grönsakerna i 1 msk kokosolja.
  2. Lägg i riset och stek lite grann.
  3. Häll i ca 1 l buljong. Lått den koka ca 5-7min. 
  4. lägg i hackad persilja
  5. Stek Oumph lite grann och blanda i riset.
  6. Lägg i en långpanna. Gratinera i 200 grader ca 30min , tills riset är färdig

 

FANTASTISKA FRUKOSTMUFFINS

(7-8 stycken)

INGREDIENSER

  • 3 dl g havregryn/ boveteflingor
  • 2 dl mandelmjöl
  • 75 gram tärnat smör (kokosolja för mjölkfritt för vegansk)
  • 1,5 dl kokosmjölk eller nötmjölk
  • ev. 1/2 tsk honung/ agave (för vegansk)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg eller chiaägg* (för vegansk)
  • 1/2 tsk havssalt lite att sprinkla på toppen
  • sesamfrön/vallmofrön att sprinka på

* Chiaägg är det veganska/äggfria substitutet för ägg= 2 stycken chiaägg kräver 2 msk chiafrön 6 msk vatten.

INSTRUKTION

  1. Blanda ihop och låt stå och svälla i 15 minuter innan du häller i det i smeten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i muffinsformar på en muffinsplåt.
  4. Skjuts in i ugnen i ca 10-20 minuter tills de fått färg. Låt svalna ordentligt innan du äter dem (det är då de blir fasta i konsistensen) och njut!

 

 

Patè med canihua.

INGREDIENSER

  • 2-3 lökar
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 2 rårivna potatisar
  • 3-4 dl sojayoughurt
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl kikärtsmjöl ( ta mer bovetemjöl eller kokosmjöl om du inte har kikärtsmjöl)
  • 1/2 dl kokosmjöl (tänk på att kokosmjöl suger åt sig vätska så ta inte för mycket)
  • 2 dl kokt canihua frön (eller kokt ris, eller quinoa)
  • sojasås eller soja collorit till "rätt färg"
  • salt/buljongpulver
  • vitpeppar/kryddpeppar/koriander/paprikapulver/ Cayennepeppar.

INSTRUKTION

  1. Kör alla nötterna i matberedaren till finmalet eller inte (du kanske vill ha lite crunchy).
  2. Kör också lök och potatis i matberedaren 
  3. Blanda allt i en stor bunke.
  4. Blanda i sojafärg och kryddorna efter behag. Det är ju kryddorna som avgör hur det kommer att smaka. Jag brukar ta lite extra för jag upplever att smaken försvinner lite under gräddningen.
  5. Klä en form med bakplåtspapper,
  6. häll smeten i formen och grädda i 200 gr ca 1 tim. (Blev det för mycket smet som det blev för mig idag, är det bara att steka burgare/biffar av resterande.) 
  7. Låt steken stå 10-15 min innan du stjälper upp den på fat. Servera till kokt potatis, brun sås, saltgurka, rårörda lingon och grönsallad.

 

 

 

Chokladmousse på tofu

Chokladmousse som kan bli helt vegansk, mjölkfri och glutenfri beroende på vilken mjölk och choklad som används. Inte så söt, men krämig och god! 

(6 portioner)

INGREDIENSER

  • 325 g silkestofu
  • 1 tsk flytande vaniljextrakt
  • 1 ½ dl mjölk, mandel- eller sojamjölk
  • 2 ½ dl hackad mörk choklad
  • 3-5 st dadlar eller 1 banan

 

INSTRUKTION

  1. Mixa tofu, dadlar/banan, vaniljextrakt och mjölk i matberedare tills det blir en slät smet.
  2. Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikron.
    Häll ner det i tofusmeten och mixa tills allt är blandat.
  3. Häll upp i små skålar eller glas och ställ i kylen i minst 20 minuter innan du serverar.
  4. Servera med frukt eller bär

 

 

bild1

Bild2

Bild3