Häll över 1 msk olivolja och 1⁄2 tsk salt och blanda.
Det är en bra idé att hålla rödbetorna för sig själva för att inte färga de andra rotfrukterna.
Lägg ut på en plåt och rosta i ugnen vid 180°C ca 30 minuter – tills de är mjuka.
Låt svalna.
Ta bort stjälkarna från grönkålsbladen och strimla i små bitar.
Blanda ihop grönkålen, 2 tsk olivolja och 1⁄4 tsk salt i en stor skål. Använd händerna för att bearbeta grönkålen tills den blir mjuk. Lägg åt sidan tills rotfrukterna har svalnat.
Lägg ut en del av grönkålen på ett serveringsfat. Blanda försiktig ihop rotfrukterna med resten av grönkålen och lägg på serveringsfatet.
Rotfruktsdressing
INGREDIENSER
1 1⁄2 dl Oatly iMat Fraiche (eller annan crème fraiche-ersättning)
1 1⁄2 dl havre- eller sojagrädde
1 msk torkad, hackad lök
1 tsk lökpulver
3⁄4 tsk salt
1⁄2 tsk jäst flingor pulver
1⁄2 tsk socker
1⁄4 tsk persilja, torkad
1⁄4 tsk paprikapulver
1 nypa vitlökspulver
INSTRUKTIONER
För att få pulvriserade jästflingor så kan man mala vanliga jästflingor i en mixer eller kaffekvarn.
Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå i kylskåp minst en timma
Pasta sallad
(4 portioner)
INGREDIENSER
1-2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 aubergine, grillad
1 burk kikärter, avrunna
1 broccolihuvud, ånga och skär i små bitar
200 g körsbärstomater
30 g fryst basilika eller flera nävar färsk basilika
4 portioner fullkornspasta, helst varm
salt efter smak
INSTRUKTIONER
Hetta upp olivolja och pressa vitlöksklyftan i det.
Stek i några sekunder.
Tillsätt grillade grönsaker, kikärter, broccoli och körsbärstomater.
Täck över och värm igenom.
Tillsätt basilika och pasta.
Salta efter smak och servera genast.
Selleribiffar
Ca 10 biffar
200 g tunt skivad rotselleri
1 hackad lök
2,5 dl kokosmjölk el. sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk näringsjästflingor el. 1 tsk torrjäst
0,5 dl sojayoghurt
Ev. 1 pressad vitlöksklyfta
1 dl potatisflingor (utan salt)
1 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
Olivolja till stekning
Koka sellerin och löken med de följande 3 ingredienserna helst i non-stick panna tills de är mjuka och vätskan avdunstat. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Kör selleriblandningen och resten av ingredienserna i matberedaren.
Forma till biffar och stek i oljad stekpanna
Tips: För ugnsstekta biffar, tillsätt 1 dl extra vatten i smeten och lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader ca 25 min.
Lägg biffarna på ett fat och häll en god sås över dem så att de inte torkar ut.