Adventkyrkan

Göteborgs Adventkyrka

Menu

Rotfruktssallad och selleribiffar

mat_180305_1
mat_180305_2
mat_180305_3
mat_180305_4
mat_180305_6

Mumsig rotfruktssallad

(4 portioner)

 

INGREDIENSER

  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 rödbetor
  • 1 msk olivolja
  • 1⁄2 tsk salt
  • 3 stjälkar grönkål
  • 2 tsk olivolja
  • 1⁄4 tsk salt
     

INSTRUKTIONER

  1. Skär rotfrukterna i lagom stora bitar.
  2. Häll över 1 msk olivolja och 1⁄2 tsk salt och blanda.
    Det är en bra idé att hålla rödbetorna för sig själva för att inte färga de andra rotfrukterna.
  3. Lägg ut på en plåt och rosta i ugnen vid 180°C ca 30 minuter – tills de är mjuka.
  4. Låt svalna.
     
  5. Ta bort stjälkarna från grönkålsbladen och strimla i små bitar.
  6. Blanda ihop grönkålen, 2 tsk olivolja och 1⁄4 tsk salt i en stor skål. Använd händerna för att bearbeta grönkålen tills den blir mjuk. Lägg åt sidan tills rotfrukterna har svalnat.
  7. Lägg ut en del av grönkålen på ett serveringsfat. Blanda försiktig ihop rotfrukterna med resten av grönkålen och lägg på serveringsfatet.
     

Rotfruktsdressing

INGREDIENSER

  • 1 1⁄2 dl Oatly iMat Fraiche (eller annan crème fraiche-ersättning)
  • 1 1⁄2 dl havre- eller sojagrädde
  • 1 msk torkad, hackad lök
  • 1 tsk lökpulver
  • 3⁄4 tsk salt
  • 1⁄2 tsk jäst flingor pulver
  • 1⁄2 tsk socker
  • 1⁄4 tsk persilja, torkad
  • 1⁄4 tsk paprikapulver
  • 1 nypa vitlökspulver
     

INSTRUKTIONER

  1. För att få pulvriserade jästflingor så kan man mala vanliga jästflingor i en mixer eller kaffekvarn.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå i kylskåp minst en timma

 

Pasta sallad

(4 portioner)

 

INGREDIENSER

  • 1-2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 aubergine, grillad
  • 1 burk kikärter, avrunna
  • 1 broccolihuvud, ånga och skär i små bitar
  • 200 g körsbärstomater
  • 30 g fryst basilika eller flera nävar färsk basilika
  • 4 portioner fullkornspasta, helst varm
  • salt efter smak
     

INSTRUKTIONER

  1. Hetta upp olivolja och pressa vitlöksklyftan i det.
  2. Stek i några sekunder.
  3. Tillsätt grillade grönsaker, kikärter, broccoli och körsbärstomater.
  4. Täck över och värm igenom.
  5. Tillsätt basilika och pasta.
  6. Salta efter smak och servera genast.

 

 

Selleribiffar

  • Ca 10 biffar
  • 200 g tunt skivad rotselleri
  • 1 hackad lök
  • 2,5 dl kokosmjölk el. sojagrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk näringsjästflingor el. 1 tsk torrjäst
  • 0,5 dl sojayoghurt
  • Ev. 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl potatisflingor (utan salt)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • Olivolja till stekning
     
  1. Koka sellerin och löken med de följande 3 ingredienserna helst i non-stick panna tills de är mjuka och vätskan avdunstat. Tillsätt lite vatten om det behövs.
  2. Kör selleriblandningen och resten av ingredienserna i matberedaren.
  3. Forma till biffar och stek i oljad stekpanna

    Tips: För ugnsstekta biffar, tillsätt 1 dl extra vatten i smeten och lägg biffarna  på en plåt med bakplåtspapper.
     
  4. Grädda i 200 grader ca 25 min.
  5. Lägg biffarna på ett fat och häll en god sås över dem så att de inte torkar ut.

 

 

mat_180305_1

mat_180305_2

mat_180305_3

mat_180305_4

mat_180305_6