Adventkyrkan

Göteborgs Adventkyrka

Menu

Vaxbönegryta, Guds bröd och chokladmousse

Kockar
Vaxbönebryta
Pate
GudsBröd
Resultatet
Per_Lidija

Guds Bröd

Guds bröd är såklart kalljäst. Gud har inte bråttom och han vet att bröd som får kalljäsa alltid blir bättre och godare än standard människobröd.

Jag kalljäser i kylskåpet i 8 tim under natten. En standard ugnsplåt går in i ett standard kylskåp. Det är ganska awesome att gå upp en lördag morgon, sätta på ugnen och sen ha Guds bröd till frukost.

INGREDIENSER

  • 50 g jäst
  • 3 dl osötad sojamjölk
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk sirap
  • Salt
  • Manetoba cream tills fin deg, räkna med ca 1 kilo (funkar såklart med vanligt vetemjöl men Gud använder såklart en lite lyxigare mjölsort)

INSTRUKTION

  1. Smula sönder jästen i en stor skål. Häll i lite sojamjölk och rör ut jästen. Häll i resten av vätskan, sirap och salt. Rör i lite mjöl i taget tills du kan ta upp och knåda på bänk. Fortsätta med att tillsätta lite mjöl i taget tills att den inte längre blir fuktig. Knåda för hand ca 5 minuter tills du har en gudomlig deg.
  2. Rulla ut till en korv och dela på 9 delar.
  3. Rulla ut varje del till en korv på ca 10 cm och platta sedan till den och forma till en båt. Noas ark om du så vill. Lägg över på en klädd ugnsplåt och lägg sedan över en duk och låt jäsa kallt i minst 8 timmar.
  4. När du är redo för att avnjuta Guds bröd så ställer du fram plåten på spisen och drar igång ugnen på 225 grader.
  5. Låt brödet jäsa under duk i 40 min innan du penslar med sojamjölk och sedan kör dom 12 min i mitten av ugnen.
  6. Vill du ha vackra snitt över dom så ta en riktgt vass kniv och dra försiktigt diagonalt över utan att pressa ur luften. Självklart inte nödvändigt.
  7. Låt svalna under duk 15 min innan du kommer till himmeln 

 

Vaxbönergrytta

4 personer

INGREDIENSER

  • 1kg vaxbönor
  • 1st gul lök
  • 2st vitlöksklyftor
  • 1st paprika
  • 1pakt á 400gr  krossade tomater
  • 1 tsk rödpaprikapulver
  • Salt/buljong, svartpeppar
  • vatten
  • 1 knippe persilja
  • olja

 

Tillagning

  1. Stäck den hackade löken och paprikan i lite olja. Tillsätt rödpaprikapulver och lägg vaxbönorna. 
  2. Tillsätt vitlök och krossade tomater samt kryddorna
  3. Häll lite vatten.
  4. Låt den puttra i ca 30min 

 

Chokladmousse 5 pers

INGREDIENSER

  • 2,5stbanan(er), mogen 
  • 2,5stavokado(s)
  • 7,5mskkakao

           Garnering

  • 2,5stbanan(er)
  • 125mlvalnötter eller andra nötter

 

INSTRUKTION

  1. Skala bananen.
  2. Blanda bananen med de övriga ingredienser i en mixer.
  3. Mixa i ca 3 minuter. Ju längre du mixar desto fluffigare blir moussen.

 

           Garnering

  1. Skiva banan.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Häll upp moussen i portionsskålar och garnera med bananskivor och hackade valnötter.

 

Kockar

Vaxbönebryta

Pate

GudsBröd

Resultatet

Per_Lidija